Sannas recept

03 nov , 2016

RECEPT 2017

"Gyllne Morgon" Program 3













Norsk omelett

4 äggvitor

4 äggulor

2 msk grädde

1 msk smör

2 tomater

några skivor stekt bacon

2 msk klippt gräslök

salt och peppar


1. Vispa äggvitorna hårt.

2. Rör ihop äggulorna med grädden. Salta och peppra. Blanda försiktigt med äggviteskummet.

3. Smält smöret i en omelettpanna, häll i äggsmeten. För undan det som gräddas så att all smet blir gräddad. Omeletten ska vara lite krämig, stek den inte för länge.

4. Servera med resterande ingredienser.


 







Smoothie med kokos
2 dl havremjölk
1/2 banan
1 msk honung
1 dl cashewnötter
2 msk kokosflingor

1. Mixa alla ingredienser i en blender eller med en stavmixer till en slät smoothie.







Fiber Scones

2 dl mjölk
2 msk Fibrex
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1/2 dl flytande margarin
2 tsk Farinsocker eller Brun Farin Strö

Lägg fibrexen i en skål och häll på mjölken. Låt stå i 10 minuter. Blanda allt utom margarinet i en skål, glöm inte eventuell smaksättning. Tillsätt mjölkblandningen och margarinet och arbeta samman till en deg. Dela degen mitt av och forma till runda kakor som läggs på plåt med bakplåtspapper. Skåra kakorna så att det blir 4 trekanter. Grädda sconsen mitt i ugnen i 275 °C i cirka 10 minuter. Degen kan även klickas upp i muffinsformar

Förslag på olika smaksättning

1: 1/2 dl hackade oliver och 1/4 dl hackade soltorkade tomater 

2: 1 dl riven stark ost och 1/2 dl finhackad färsk basilika

3: 1/2 dl russin och 1/2 dl hackade torkade aprikoser
-------------------------------------------------

 

"Gyllne Morgon" Program 2

Smoothie på mango,hallon, Naturell youghurt.

Mixa allt i en blender, smaksätt med vanilj och eventuellt lite socker.










Ägg muffins

5 Ägg eller så många muffins du vill göra.

Hacka broccoli, lök, skinka, tomat, paprika, svamp, morot, bacon

(allt du har över från middagen eller det du gillar i dina muffins)

Smöra muffinsplåten. Lägg i alla ingredienser du valt. Vispa äggen fluffiga, tillsätt salt, peppar och häll det över, lämna plats för riven ost.

190 grader ca 20 min tills de får fin färg.

















Stekta mackor med mjukost

Bred brödskivorna med mjukost, lägg ihop dem och stek på båda sidorna i rikligt med smör på medelvärme. Dela snett över innan servering.

-------------------------------------------------

"Gyllne Morgon" Alla hjärtans dag-tema

 







Hallon- och melonsmoothie med mynta

4 dl frysta hallon

1/2 honungsmelon

8 dl vaniljyoghurt

4 msk havrekli

en näve myntablad

cirka 1-2 dl nötter och frön (till exempel pumpakärnor, solrosfrön, hasselnötter)

1. Skala melonen och skär den i mindre bitar. Lägg bitarna i en mixer tillsammans med frysta hallon, yoghurt, havrekli och myntablad.

2. Mixa till en slät, rosa smoothie.

3. Häll upp på 4 glas och fördela nötter och frön överst.

4. Servera direkt

 





Hjärtan av korv fyllda med stekt ägg

Snitta korven en bit in hela vägen igenom och forma den till ett hjärta. Fäst med tandpetare. Stek på medelvärme i smör och kläck i ett ägg.

 

Servera till: Hjärttomater, stekt prinskorv som snittas snett över, läggs ihop med en tandpetare till ett hjärta. Stek och servera med dipp eller ketchup, senap.

Kokta” blommor” av squash o morot:
Skiva morot och squash ca 0,5 cm skivor. Halvera skivan, ta ut två uddar på morotsskivan så det ser ut som en tulpan. Gröp squashskivan så att den ser ut som en båt, trä på tandpetare med det gröna längst ner och moroten överst. Koka i lättsaltat vatten. Stick ner i tex, en bit squash så att det formar en ätbar bukett.








Hjärtmackor på vitt bröd:

Ta ut med pepparkaksform ett hjärta i vitt bröd. Bred röd sylt eller marmelad på en annan skiva och lägg den med hjärtat över. Skär försiktigt bort kanterna.

Salta: De urgröpta hjärtana kan bres med mjukost, lägg en tomat skiva över och ett till hjärta över.

Till kaffet: Hjärtan fyllda med röd sylt, och jordgubbsrosor.

 

Gurksalsa

1 st gurka

1 st röd lök(ar)

1 st chilifrukt, röd, ex spansk peppar

Lite hyvlad rödkål ca 2 dl

1 st limefrukt(er), saften salt

Finhacka gurka, chili och lök. Blanda grönsakerna med limesaften smaka av med salt.

-------------------------------------------------

SANNAS RECEPT FRÅN UPPESITTARKVÄLLARNA


GRÖN JANSSONS FRESTELSE  
6 port 

4 st potatis 
300 g kålrot 
2 st morötter 
1 st purjolök 
100 g ansjovisfilé i burk 
2 dl Arla® vispgrädde 
2 dl Arla® mjölk 
1 msk ströbröd 


Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Skala potatis, kålrot och morötter. Skär dem i skivor och sedan i tunna strimlor. Skölj och strimla purjolöken. Lägg hälften av det strimlade i en smord ugnssäker form. Täck med ansjovis och lägg på resten av det strimlade. Häll på grädde, mjölk och lite av ansjovisspadet. Strö över ströbrödet. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim.

 

 Apelsin- och kålsallad

1/2 vitkålshuvud, finstrimlat 
3-4 morötter, grovrivna 
1 purjolök, finskivad 
2 apelsiner, i skalade klyftor 
saft av 1 apelsin 

Gör så här:
Blanda grönsakerna i en skål.

Slå pressad apelsin över. 

 

Kavring

6 dl filmjölk
4 dl sirap, mörk
2,5 tsk bikarbonat
4 dl vetemjöl, special
8 dl rågsikt
1 tsk salt

Receptet ger 2 limpor.

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.

Smörj två avlånga brödformar (1,5 liters formar). Strö vetemjöl eller ströbröd på kanterna så att kavringen inte fastnar.

 Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner filmjölk och sirap, blanda snabbt till en tjock smet. Rör med en slev eller försiktigt med en visp. Smeten blir lös och påminner om en sockerkakssmet. Tänk på att inte vispa smeten för hårt eller köra den för länge i degblandaren då den blir seg.

Häll upp smeten i formarna. Fyll upp till ¾ av formen för att få höga och fina kavringar. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter.


Tre snabbinlagda sillar

Sill ett:
2 st matjessillfiléer
0,5 st rött äpple
0,33 st rödlök
1 tsk dijonsenap
0,5 dl gräddfil
0,5 tsk strösocker
Salt vitpeppar


Sill två:

2 st inlagda sillfiléer
2 msk grovhackad dill, persilja och gräslök
1 st tärnad tomat
2 msk lätt crème fraîche
Salt vitpeppar

Sill tre:

2 st inlagda sillfiléer
0,5 st citron
0,5 st lime
3 msk olivolja
Salt svartpeppar

Sill ett: Skär filéerna i lagom stora bitar. Tärna äpplet. Skala och tärna rödlöken. Blanda alla ingredienserna. Smaksätt med salt och peppar. Garnera gärna med rödlök och äpple.

Sill två: Skär filéerna i lagom stora bitar. Blanda alla ingredienserna i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Garnera med lite örter.

Sill tre: Skär filéerna i lagom stora bitar. Tvätta citronerna väl och torka dem. Riv av skalet och blanda med olivolja och lite peppar. Slå det över sillen och låt dra över natten

Ansjovissnittar
16 skivor formfranska

Fyllning 1
1 st gul lök, stor
smör till stekning
2 msk tomatketchup
10 st ansjovisfiléer
1 msk dill, finskuren
Salt, efter smak 
Vitpeppar, efter smak

Fyllning 2

1 st rödlök, stor
10 st ansjovisfiléer
1 msk gräslök, finskuren
4 msk färskost
Salt, efter smak
Vitpeppar, efter smak  Till garnering dillkvistar

Fyllning  1

Skala och finhacka löken.
Bryn den gyllenbrun i smör i en stekpanna på medelvärme.
Ta av pannan från värmen och rör i ketchupen.  Låt svalna.
Finhacka under tiden ansjovisen.
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Bred fyllningen på 4 skivor formfranska och lägg ytterligare 4 skivor på toppen och tryck till lätt.


Fyllning 2


Skala och finhacka rödlöken.
Finhacka ansjovisen.
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen
Smaka av med salt och vitpeppar.
Bred fyllningen på 4 skivor formfranska och lägg ytterligare 4 skivor på toppen och tryck till lätt.

Snittar

Kantskär smörgåsarna och skär dem i fyra mindre trianglar vardera.

Stek dem frasiga och gyllene på båda sidor i smör i en stekpanna.

Garnera med dillkvistar.

 

Råkostsallad

4-5 morötter 
1 kålrot, liten 
1 slanggurka 
1 stor rättika 

Dressing: 
1 dl olivolja 
1 msk vinäger 
1 msk vatten 
salt och svartpeppar 

Riv alla grönsakerna grovt och blanda i en skål. Blanda dressingen och slå över. 


Jullax med stekta äpplen

540 g benfri lax (i bit)
2 msk salt
1 msk strösocker
1 tsk grovkrossad vitpeppar

Panering

1 msk svensk senap
1 msk fransk senap, tex dijon
2 msk farinsocker
0,5 msk soja
0,5 tsk mald ingefära
0,5 tsk mald kryddnejlika
0,5 tsk mald kryddpeppa
1 st äggula
1 msk ströbröd
Stekta äpplen
2 st röda äpplen 
smör till stekning

Gnid in laxens köttsida med salt, socker och vitpeppar.

Täck med plastfilm och låt stå i kylen över natten.

Värm ugnen till 225 grader.


Torka av laxen lätt med hushållspapper och lägg den med skinnsidan nedåt på ett ugnsgaller.

Rör ihop alla ingredienser till paneringen förutom ströbrödet.

Bred blandningen på laxen och strö sedan över ströbrödet.

Griljera i 15 minuter tills laxen har fått fin färg.

Äpplen
Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor.

Stek äpplena i smör tills de har fått fin färg.

Garnering
Skala gurkan och skiva den på längden till långa remsor med hjälp av en osthyvel.

Skala och skiva röd lök och salladslöken.

Lägg laxen på ett fat och garnera med gurka och lök.

Fördela de stekta äpplena runt om.

Vitmarinerad julsallad med senapsdressing
 6 portioner 

250 gr rivna morötter 
250 gr strimlad färsk rödkål 
2 apelsiner i bitar 
1 röd paprika 
1 grön paprika 
25 gr rostade grovt hackade hasselnötter¨1 msk solrosfrön 
½ granatäpple 

Dressing

2 msk smakrik senap 
1 msk vitvinsvinäger 
2 msk koncentread äppeljuice 
½ dl rapsolja 

Strimla rödkålen gärna med osthyvel. 
Skala och dela apelsinerna skär ut filéer
Skär paprikorna i bitar. 
Rosta nötterna i torr panna. 
Blanda morötter, rödkål, apelsin och paprika i en salladskål.

Struvor

1 st ägg
1 dl mjöl
1 dl mjölk
1 tsk strösocker, och ev ingefära att vända struvorna i
kokosfett, till fritering strösocker, och ev ingefära att vända struvorna i

Gör så här:
Vispa ihop ingredienserna till en "pannkakssmet" och häll i en liten men hög form.

Hetta upp kokosfettet i en liten kastrull och sänk ner struvjärnet i det heta fettet så att det blir varmt.

Ta upp järnet och doppa det i smeten, det får inte komma smet på stjärnformens ovansida då lossnar inte struvorna. Lyft järnet från smeten ner i det varma fettet och fritera till fin färg. Var alltid försiktig, när du friterar! Ta upp järnet och knacka lätt på det så att struvan lossnar, låt den droppa av på hushållspapper. Vänd struvan i strösocker. Sockret kan även kryddas efter önskemål, till exempel med ingefära. Eller kanel till jul

Fortsätt nu att göra fler struvor, järnet behöver bara oljas första gången. Med struvor är det som med pannkakor - man misslyckas alltid med den första, så ge inte upp!

 


RECEPTEN FRÅN SJÄTTE
 PROGRAMMET




Grönkål och Banana Smoothie

2 banan 
4 dl hackad grönkål 
1 dl  osötad mandelmjölk
2 matsked linfrön 
2 tsk lönnsirap


Ägg i lök o paprikaring

Skiva en större lök i ringar. Ta en ring / ägg.
Värm en stekpanna till medelvärme, lägg i en klick smör.
Lägg lökringar i pannan och försiktigt ett ägg i varje ring. Stek långsamt och krydda valfritt.

Gör likadant med paprikaringar.

Servera med valfria tillbehör som tex, tomat, gurka, avocado.


Stekpannebröd 

4 1/2 dl vetemjöl
1 dl vetegroddar
1/2 tsk salt
2 tsk valfri brödkrydda
1 tsk bikarbonat
50 g flytande margarin
2 dl filmjölk
3 msk Brödsirap

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt margarin, filmjölk och sirap och arbeta samman till en deg. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en rulle. Skär i 10 bitar. Kavla ut varje bit till en rund kaka, gärna med kruskavel, annars nagga kakorna med en gaffel. Grädda kakorna 1 1/2 minut på varje sida i en torr, medelvarm stekpanna.

------------------------------------------------
RECEPTEN FRÅN FEMTE
 PROGRAMMET


Kryddig latte
1 tsk pumpkin spice, se nedan
0,5 msk farinsocker
4 dl mjölk
1 dl nybryggt espressokaffe
Kryddor
1 msk kanel
0,5 msk torkad mald ingefära
0,5 tsk muskot
0,5 tsk kryddpeppar
1 tsk kardemumma

Koka upp pumpkin spice, socker och mjölk. Vispa så det skummar
Fördela kaffet i två höga glas. Häll på den kryddiga mjölken och servera.


Bärsmoothie
1 banan
2 dl bär, hallon / blåbär / Frysta
2 dl vanilj yoghurt
1 dl juice (eller mjölk)
3 msk solroskärnor
3 msk pumpakärnor
Kör alla ingredienser i en blender eller med stavmixer.




Bacon korg
Vira en skiva bacon i en muffinsform. ( Muffinsplåt) I med ett ägg, krydda.
Ta gärna rester eller finkackade grönsaker, lägg i botten på formen och häll ägget över.
Stek i ugnen 180 grader tills ägget stelnat.


Amerikanska toast
3 ägg
1 banan
Lite honung
3 msk lönnsirap
2,5 dl jordgubbar
4 brödskivor
Florsocker till uppläggning

Knäck äggen i en skål och vispa lätt.
Skär upp banan i jämna skivor och lägg ut på två brödskivor
Ringla lite honung över.
Lägg den andra brödskivan över.
Vänd sedan smörgåsen i äggvispet.  Tillaga i stekpanna på båda sidor till fin färg.
I en annan panna värmer du lönnsirap och jordgubbar.
Dela smörgåsarna på snedden och lägg upp, och toppa med jordgubbssåsen. Pudra med florsocker.

----------------------------------------------------

RECEPTEN FRÅN FJÄRDE
 PROGRAMMET


Frukostmuffins med pumpa

Kryddor
2 tsk malen kardemumma
2 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
½ tsk kryddpeppar
4 msk smör, eller kokosolja (för att bryna kryddorna)

Torra ingredienser
2 dl mandelmjöl
4 msk kokosmjöl
½ tsk bikarbonat (eller 1 tsk bakpulver)
½ tsk salt

”Blöta” ingredienser
½ tsk vaniljextrakt
1 msk äppelcidervinäger 

1 banan
2 dl pumpapuré
4 ägg

Topping (valfritt)
ca 1 msk Solroskärnor
ca 1 msk Pumpafrön

Gör så här
Sätt ugnen på 150°C (varmluftsugn)
Blanda 
Mixa de blöta ingredienserna i din matberedare, till en jämn smet. Häll i de torra ingredienserna och mixa tills allt är fördelat.
Bryn sedan kryddorna i valfritt fett (helst ghee) tills det sprider sig en härlig arom i ditt kök.
Häll ner kryddor och stekfett i din smet och mixa igen.
Fördela smeten i en muffinsplåt med muffinsformar, toppa ev. med lite frön.
Grädda i ugnen ca 30-35 min, känn efter med en sticka om de är klara.


Smoothie med pumpa (1 glas)

300 g hokkaidopumpa
1 stor morot eller 2 små
200 g fryst eller färsk mango 
½ tsk vaniljpulver
2 dl mandelmjölk
1 dl vatten
En nypa Stevia / eller vanligt socker 
1 tsk jordnötssmör
1 tsk rivet citronskal
Koka hokkaidopumpan och moroten i 15–20 minuter, tills de är så mjuka att du kan sticka en gaffel genom dem.
Låt svalna – ev genom att hälla på lite kallt vatten. Lägg därefter alla ingredienser i en mixer och mixa ihop.
Tillsätt ev mer vatten eller mandelmjölk, om du vill ha en lättare konsistens.



Omelett med pumpa & gravad lax

2 ägg
½ riven morot
Broccoli
Små tomater
½ lök
Feta ost
Pumpa
2 msk vatten
Salt & peppar


Gravad lax

Riv moroten och hacka alla grönsaker
Stek i lite kokosolja på svag värme cirka 10 minuter
Blanda ägg, vatten, salt & peppar i en skål
Häll över grönsakerna och toppa med hackad feta ost
Stek på svag värme cirka 5 minuter
Servera omeletten med 2 skivor gravad lax

----------------------------------------------------

RECEPTEN FRÅN TREDJE
 PROGRAMMET


Grön smoothie bowl 

1 selleristjälk
1 skalad avokado
50 g bladspenat
1 bit skalad ingefära
1/2 gurka
1/2 skalad citron
1/2 chilifrukt
1 dl  äppelmust
 2 portioner. 
Mixa selleristjälk, avokado, bladspenat, ingefära, gurka, citron och chilifrukt slätt i en blender.
Tillsätt ev äppelmust. Häll upp i 2 skålar (för 2 port)
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg


Müsli bröd (6 bitar)

Müsli i brödet gör det extra gott och smakrikt. Denna müslikaka är färdig på mindre än en halvtimme.

Ingredienser

5 dl vetemjöl
2 ½ tsk bakpulver
1 tsk salt
50 g smör, rumsvarmt
1 msk honung
2 ½ dl mjölk
1 dl müsli, valfri sort

Garnering
1 msk müsli

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 230 grader. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Nyp ihop det med smöret. Tillsätt honung och mjölk och rör ihop allt till en kladdig deg. Blanda sist ner müslin i degen.

2. Tryck ut degen till en rundel, ca 2 cm tjock, på en plåt med bakplåtspapper. Skär den i 6 tårtbitar. Strö över müsli.

3. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–17 min. Låt det svalna på plåten.


Amerikanska pannkakor (4-5 st)

3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
2 msk socker
0,5 tsk salt
50 gr smör
1 ägg
1,5 dl filmjölk
¾ dl mjölk
Smör till stekning
Florsocker att pudra över
Lönnsirap

Gör så här:
Sikta ner mjöl, vaniljsocker, bakpulver och bikarbonat i en bunke. Rör ner socker och salt.
Smält smöret, vispa ihop det med ägg, filmjölk och mjölk i en bunke. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa ihop till en slät smet. Låt svälla i 10 min.
Lägg i en klick smör i stekpannan, värm till medelvärme. Grädda en pannkaka i taget i mitten av stekpannan. Stek till gyllenbrun färg på båda sidor. 
Pudra över lite florsocker och servera med lönnsirap på toppen. Gärna med lite bär eller frukt.



----------------------------------------------------

RECEPTEN FRÅN ANDRA PROGRAMMET

Exotisk smoothie
Exotisk smoothie (1 glas) 

2 ½ dl mandelmjölk eller kokosmjölk
2 dl fryst blandad mango, ananas och papaya
½ tsk äkta vaniljpulver
½ banan

Gör så här:
Blanda allt i en mixer och häll upp i ett stort glas. Dekorera med färska hallon eller blåbär. Pudra över en nypa kanel.

ostomelett
Ostomelett (1 omelett)
​4 ägg
1 msk standardmjölk eller tunn grädde
1 nypa salt
1 nypa vitpeppar
1 nypa riven muskotnöt
25 gram smör
100 gram riven smakrik ost

Rör ihop ägg, mjölk/grädde och kryddor så att det blir väl blandat, men inte uppvispat.
Blanda i två tredjedelar av osten. Smält smöret så att det precis börjar ta färg. Häll i äggsmeten och sänk värmen till svag. Peta hål i smeten så den rinner ner till botten av stekpannan.
Stek under lock cirka 10 minuter. Håll koll: ytan ska inte vara rinnig, men inte heller torr.
Låt omeletten glida över på ett stort fat, vik den dubbel och strö resten av osten över. 
Garnera gärna med små syltlökar och oliver. Servera med gott bröd och en enkel grönsallad.


Nattjästa frukostfrallor (12 stycken)
½ paket jäst
4 dl kallt vatten
1 msk smör- och rapsolja
½ tsk salt
100 g riven Västerbottenost
9 dl siktat mjöl

Dag 1: 
Lös jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt smör- och rapsolja, salt och hälften av osten. Vänd ner mjölet.
Rör till en jämn, lös deg.
Täck bunken med plastfolie och ställ kallt över natten.
Spara resten av osten till utbakning.

Dag 2:
Sätt ugnen på 250 grader. Klicka ut degen med hjälp av två matskedar till tolv bullar på en plåt med bakplåtspapper. 
Strö över resten av osten. Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter tills de har fått fin färg.
Låt svalna på galler. Servera till exempel med ost, skinka och marmelad.

----------------------------------------------------
RECEPTEN FRÅN FÖRSTA PROGRAMMET


              
Smoothie
  
2 bananer 
2 dl frysta hallon 
1 tsk riven färsk ingefära 
4 dl äppeljuice 

Blanda allt i en ”blender” och kör den jämn.  



Varma mackor med ost och rostade tomater 

190 grader ca 20 min. 
2 vita brödskivor till varje macka 
1 ask körsbärstomater 
3 dl riven ost 
2 vitlöksklyftor 
2 msk olivolja 
Salt o peppar 

Bre mackorna med smör, vänd dem upp och ner. Lägg på rejält med ost, de rostade tomaterna, färsk basilika på hälften av brödskivorna. Lägg en brödskiva över med smörsidan upp.

Stek i panna ca 3 minuter på varje sida. Dela på snedden och servera med tex, avokado, gurka och sallad.  

Omelett med champinjoner, tomat och lök 
3 ägg 
3 msk vatten 
50 gr champinjoner 
½ tomat 
½ lök salt o peppar 

Vispa ihop ägg och vatten, salta lätt. Stek svampen i smör tillsammans med lök och tomat.  
Sänk värmen och häll på äggblandningen. Rör om lite lätt så att smeten steks jämnt.  
När den är fast salta och peppra. Vik ihop och servera tillsammans med mackor och sallad.
Aktuellt
03 nov , 2016
Senaste blogginläggen