Går det att leva som kristen i Mellanöstern?

24 maj , 2017

Det har bott kristna i Irak i över 2000 år, men den kristna befolkningen är nu på väg att utrotas. Sedan inbördeskrigets utbrott 2011, och IS offensiv 2014 har hundratusentals kristna lämnat landet. I programmet möter du bland annat ärkebiskop Nicodemus Daoud Matti Sharaf som lyfter vikten av internationellt stöd för återuppbyggnaden av landet.

På lördag den 27 maj kl 20.00 visar vi nästa den av Open Doors program "I förföljelsens spår".

Text från Open Doors Sveriges hemsida:

"Kyrkklockorna ringer, men det är ingen som hör dem, då byn är tom på människor.

”Det verkar meningslöst att ringa i kyrkklockorna i en by utan befolkning. Men klockorna för med sig ett budskap – de kristna har kanske lämnat byn, men de förbereder sig för att komma tillbaka”.

Prästen Thabet besöker sin forna hemby Karamles, som är en av de städer på Nineveslätten som Islamiska Staten intog 2014. Människor flydde, och området praktiskt taget tömdes på kristna. Samtidigt förstörde IS nästan alla kristna symboler i området.

Många hamnade i flyktingläger i grannländerna eller i mer säkra delar av Irak, de som hade råd eller möjlighet tog sig till Europa. Flera av dem har tappat hoppet om att någonsin kunna återvända, andra planerar redan för att bygga upp samhällena igen.

”Genom att återvända förmedlar vi hopp till våra barn, vi visar dem att nästa generation har en framtid i landet”, säger ett par som är redo att flytta hem."

 
Aktuellt
Senaste blogginläggen