Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan läsa mer om hur vi använder cookies här. Kanal 10 Media AB policy kring cookies.

Recept från julbak special

 

 

Här kommer vi att samla alla recept från Kathrin "Kicki" Philipsons julbak special.
Programmen laddas även upp på Kanal 10 Play under en begränsad tid.
Du kommer direkt till programmen via denna länk:
http://kanal10play.com/play?id=a3b23915-cfe1-4abd-9290-dcd1e488a016

Ta gärna en bild på dina bakverk efter att ha använt något av recepten, dela den på Facebook eller Instagram under "hashtaggen": #kanal10julbak
eller skicka den till oss på info@kanal10.se så att vi får se hur ditt resultat blir! Låt oss fira jul tillsammans!

 

Mjuk pepparkaka m lingon cream cheese frosting Ugn: 175

Ingredienser till pepparkakan:

7,5 dl vetemjöl

6 1/4 dl strösocker

2 ½ tsk bakpulver

2 tsk bikarbonat

5 ägg

375 g smör

3,75 dl mjölk elller grädde

2 msk kanel

1 3/4 msk nejlikor

1 msk mald ingefära

3 msk lingonsylt


Gör så här:

Sätt på ugnen på 175. Blanda mjöl, socker, bakpulver, bikarbonat och alla kryddor. Häll på mjölk/grädde och ägg. Smält margarinet i en kastrull. Blanda ner smöret tillsammans med lingonsylten.

Rör smeten slät. Häll upp smeten på en bakplåtsklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i gri ca 25-30 min, eller tills kakan klarar stickprov. Låt kakan svalna.



Lingon och färskostfrosting

100 g Rumstempererat smör

300 g Färskost

1 msk Vaniljsocker

2 ½ dl Florsocker

1/4 dl Vispgrädde

40 g Lingonsylt

Gör så här:

Vispa smör och färskost vit och fluffig. Vispa i vaniljsocker och florsockret lite i taget. Vispa till en fast och fin frosting.

Vispa slutligen i grädden och sist blanda i lingonsylten.

Fördela frostingen jämnt på pepparkakan och skär sedan upp kakan i rutor.


_____________________________________________________________________________________________________________

Polkagriskakor
Ugn 175



Ingredienser till ca 40st

125g smör

180g mörk blockchoklad

3/4 dl farinsocker

3/4 dl sirap

1 ägg

4 dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

100g krossade polkagrisar



Gör så här:

Lägg smör, choklad, farinsocker, och sirap i en kastrull. Smält under omrörning i ca 5 min.

Tillsätt ägg och mjöl som blivit blandat med bakpulver. Arbeta samman degen som sedan får stå i kylen i ca 2 timmar

Forma runda bollar som trycks lite platt i polkagriskrosset, lägg kakorna på bakplåtspappers klädda plåtar.

Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Kakorna går bra att frysa.


_____________________________________________________________________________________________________________


Saffransskorpor
Ugn: 175 & 125



100 gr smör

1 gr saffran

2 ägg

1½ dl strösocker

½ tsk vaniljsocker

5 dl vetemjöl

1½ tsk bakpulver

1½ dl sötmandel


Sätt ugnen på 175 gr. Smält smöret tillsammans med saffran, häll det i en bunke och rör ner äggen. Blanda de torra ingredienserna med hel mandel och vänd ner det i bunken.

Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt m bakplåtspapper.

Grädda dom i mitten av ugnen i ca 25 min. Ta ut längderna sänk temperaturne till 125 grader.

Skär längderna i 1½ cm tjocka skivor och lägg dom på plåten. Torka skorporna i ugnen i ca 15 minuter. Låt dom svalna för dom läggs i burk.


_____________________________________________________________________________________________________________

 

Julbollar a´la Kicki


125 gr torkade aprikoser

300 gr nötmix

20 st Fikon

100gr riven mandelmassa

1 Apelsin

200 gr mörk choklad


Rosta nötterna i panna lätt

Mixa aprikoser och fikon till en massa.

Krossa/hacka nötterna.

Blanda fruktmassan, mandelmassan, nötterna tillsammans rivet apelsinskal och

2 msk apelsinsaft.

Använd handskar (som man tagit lite smör på för att det inte skall fastna) och rulla till lagom stora bollar. Doppa bollarna i smält choklad. Låt dom stelna på bakplåtspapper.



_____________________________________________________________________________________________________________

Julstubbe


1 pkt Mandelmassa med smak av päron

Nougat efter smak

Mörkchokad att pensla rullen med.


Kavla ut mandelmassan till den är ca 8 cm bred och 3mm i tjocklek.

Forma nougaten till en rulle som är ca 1,5 cm-2 cm lägg rullen på mandelmassan och rulla ihop den. Pensla stocken med mörk choklad där man kan, låt det torka, pensla resten av stubben som inte kunde penslas tidigare.

När chokladen stelnat på stocken så skärs den i skivor före servering.

Förvara stocken i en påse i kylen.


_____________________________________________________________________________________________________________

 

Nötmaränger med kaffesmörkräm Ugn 175


Ingredienser ca 35 st

  • 100 g hasselnötter (100 g motsvar ca 1 1/2 dl)

  • 100 g sötmandel (100 g motsvarar ca 1 1/2 dl)

  • 4 dl florsocker

  • 4 äggvitor

Fyllning

  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)

  • 1 dl starkt kallt kaffe

  • 1 äggula

  • 125 g smör

  • 1/2 dl florsocker

  • 3/4 tsk vaniljsocker



Gör så här

Sätt ugnen på 175°C.

Mal nötter och mandel i en mandelkvarn eller mixa i en matberedare. Blanda med florsockret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner nötblandningen.

Klicka ut 70 teskedsstora klickar (för 35 st) på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt kakorna kallna på plåten.

Fyllning: Vispa ut majsstärkelsen i kaffet. Sjud 2-3 minuter under omrörning till en kräm. Låt svala och rör ner äggulan.

Rör smör, florsocker och vaniljsocker smidigt. Rör ner kaffekrämen lite i taget i smörkrämen under omrörning.

Lägg ihop kakorna två och två med smörkräm emellan. Förvaras i frys. Ta fram kort före servering.


_____________________________________________________________________________________________________________

 

Knäckbakelser


Botten:

4 ägg

3 dl strösocker

200 gr smält smör

2½ dl vetemjöl


Glasyr:

150 gr strösocker

150 gr smält smör

2 hg hackad mandel

2 msk vetemjöl

2 msk mjölk

1 klick sirap

Garnering:

200 gr mörk blockchoklad

2 msk olja


Gör så här:

Vispa ägg och socker. Häll i det smälta smöret och vetemjölet.

Häll smeten på en bakplåtslappers klädd långpanna. Grädda vid 175* i 15 min. Blanda allt till glasyren och bred ut på kakan. Grädda i 10 -15 min till.

När kakan kallnat skärs den i fyrkanter. Smält blockchokladen med oljan. Doppa sedan kanterna i detta.


_____________________________________________________________________________________________________________

Gröna kokostoppar


1 ägg.

1 dl socker

2 msk rumsvarmt smör

1 msk vaniljsocker

1 dl havregryn

3 dl kokosflingor

grön karamellfärg

smält choklad


Rör ägg, smör, socker och vaniljsocker väl. Tillsätt havregryn, kokos och några droppar karamellfärg. Klicka upp smeten till toppar. Häll över smält choklad på toppen. Ställ kakorna kallt eller frys dem.

_____________________________________________________________________________________________________________

Biskvier med olika smaker
Ugn: 175 C

 

Botten:

450 g riven mandelmassa

15 msk strösocker

3 äggvitor

Rivet skal från1 apelsin


Gör biskvierna så här:

Riv mandelmassan grovt och lägg i skål. Rör ner sockret. Vispa äggvitorna för hand och rör ner lite i taget i mandel- och sockerblandningen tills det blir en krämig konsistens. Ta 1/3 del av smeten och lägg i en skål. Denna smeten smaksätts med det riva apelsinskalet.

Klicka eller spritsa ut smeten till små kakor på bakpappersklädd plåt.

Grädda bottnarna i ca 10-12 min.

Låt dem svalna.



Chokladsmörkräm:

2 dl vaniljkräm (färdig)

150 g smör

1 msk vaniljsocker

2 msk florsocker

1 msk kakao

Garnering:

300 gr mörk choklad

1 msk rapsolja

Rör smöret smidigt. Tillsätt vaniljkrämen lite i taget.

Blanda ner vaniljsocker, florsocker och kakao.

Spritsa chokladsmörkrämen på undersidan av mandelkakorna.

Ställ dem kallt, helst i frys.

Smält den mörka chokladen med oljan i över vattenbad eller i mikrovågsugnen.

Doppa den toppiga sidan i mörkchoklad och låt dem stå kallt tills de stelnat.



Saffranssmörkräm

100 g smör, rumstempererat

0,75 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1 äggula

0,5 g saffran

Garnering:

300 g Vitchoklad

Vispa smörkrämen och saffranet krämigt. Låt stå i frysen i några minuter. Fördela smörkrämen på kakorna. In i frysen! Under tiden som biskvierna är i frysen, smält vit choklad över ett vattenbad eller i mikrovågsugnen. Doppa biskvierna i den vita chokladen och dekorera efter önskemål.



Nougatsmörkräm

100 g smör, rumstempererat

0,75 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1 äggula

150 g nougat

Garnering:

300 mjölkchoklad


Vispa smörkräm och nougat krämigt. Låt stå i frysen i några minuter. Fördela smörkrämen på kakorna med apelsinsmak. In i frysen!