Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan läsa mer om hur vi använder cookies här. Kanal 10 Media AB policy kring cookies.

Recept från Idas Mat och Bak

Alla avsnitt finns att se på http://kanal10play.com/play?id=f8ccd548-6f6c-4c57-ade6-1e6a70025727

 

 

Två förrätter eller luncher:


Omelett med pankostekt chorizo
(1 pers)

2 ägg

2 msk grädde (alt. mjölk)

Salt & peppar

1 stark chorizo

1 dl panko ströbröd

Färsk persilja


1. Vispa ihop ägg, grädde salt och peppar. Tillsätt en klick smör i en medelhet panna. Vänd omeletten med hjälp av en tallrik och stek ganska snabbt på andra sidan.

2. Dela chorizon i mindre bitar, blanda samman panko ströbrödet.

Servera omeletten ihoprullad med den härligt krispiga panko-chorizon samt persilja.


Rostad tomatsoppa med vitlöksstekt bröd
(
2-4 pers)

2 förpackningar cocktailtomater

2 stora tomater

3 vitlöksklyftor

2-3 msk honung

1 buljongtärning

2 dl vatten

Rapsolja

Torkad timjan, oregano och persilja

Bröd (vilket ljust bröd som helst)

Smör

1-2 vitlöksklyftor

Färsk persilja


1. Dela tomaterna i mindre bitar, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Häll på rapsolja, salt, peppar, samt örterna. Pressa över vitlöksklyftorna och låt dem rostas i ugnen ca 1 timme på 100°.

2. Ta ut tomaterna ur ugnen, mixa dem några sekunder.

3. Blanda i vatten, buljong, honung samt kryddor efter behag.

4. Låt småputtra 20-30 min.

5. Dela brödet i mindre bitar, stek brödet tillsammans med pressad vitlök och persilja.


En blandning av sött och salt:

Helstekt kycklingfilé med sötpotatispommes och curry bearnaise
(2 pers)


2 st kycklingfiléer

Kryddblandning

Cayennepeppar

Paprika

Spiskummin

Socker

Senapsfrön

Peppar


1 bananschalottenlök

2 msk rödvinsvinäger

4-5 msk vatten

2 tsk torkad dragon

Färsk persilja (efter behag)

Salt & vitpeppar

3 st äggulor

150-200 g smör

1-2 msk curry

2 st sötpotatisar

2 msk majsmjöl

2 l olja till fritering

Flingsalt


1. Tvätta och rensa kycklingfiléerna. Gno in kryddblandningen i kycklingen och stek dem med smör och olja i en het panna.

2. Dela sötpotatisen i 1 cm breda stänger.

Låt dem ligga och dra i ett kallt vattenbad ca 30 min. Ta upp dem från vattenbadet och lägg dem i en kastrull. Koka potatisen tills den nästan är mjuk. Det går fort så ha koll.

3. Ta upp potatisen och låt dem torka på en handduk eller papper. Strö majsmjölet över den varma potatisen.

4. Häll olja i en kastrull. Den behöver vara ganska stor och inte för mycket olja.

5. Fritera potatisen i 160° ca 2 min.

6. Ta upp och låt rinna av på handduk eller papper.

7. Hetta upp kastrullen till 185° och fritera en andra gång ca 4 min. Servera med flingsalt.

8. Dela löken, låt den småputtra tillsammans med vatten och vinäger tills det är ca hälften kvar. Smaka av och ha eventuellt i lite extra vatten för att inte få så stark smak. Sila av och blanda i äggen.

9. Sätt kastrullen eller skålen i vattenbad. (Med vattenbad menas att man sätter kastrullen/skålen i en annan större kastrull med vatten som man värmer upp.) Tänk på att vattnet ska vara ordentligt varmt men inte koka i vattenbadet. Vispa med elvisp på medelhög hastighet. Om äggen inte tjocknar, värm på mer, när äggen uppnått rätt temperatur, ca 70°C så tjocknar den.

10. Blanda i smält smör i en tunn stråle så såsen inte skär. Nu blir det en bearnaise!

Hacka i persilja och vitpeppar.

Servera allt med en härligt krispig sallad.


En favorit hos de flesta:

Egna fiskpinnar med potatismos och remouladsås
(2 pers)

400 g torskfilé

1 st äggvita

1 ägg

Mjöl

Panko ströbröd

2 l rapsolja till fritering


1 dl egen majonnäs eller ½ dl köpt

1 dl créme fraiche

4 msk bostongurka

2 msk kapris

Färsk persilja

Flingsalt

1 citron


500 g potatis

2 dl mjölk

25 g smör

2 krm socker

Salt & vitpeppar


1. Mixa torskfilén, låt den rinna av från vattensamlingen. Blanda torsken med salt vitpeppar och äggvita.

2. Vispa upp ett ägg, lägg mjöl och panko ströbrödet på en tallrik.

3. Forma pinnar och vänd runt i mjöl, ägg och till sist panko ströbröd.

4. Fritera 2 stycken pinnar i taget ca 2-4 min.

(160°-170°).

5. Skala och koka potatisen tills den är mjuk. Vispa den tillsammans med smör och mjölk. Smaka av med salt och vitpeppar.

6. Blanda ihop ingredienserna till remouladsåsen.

Servera de krispiga pinnarna med moset och såsen.


Två härliga rätter att servera som söndagsmiddag:


Fläskfilégryta med dragon och syrligt äpple

400 g fläskfilé
3 dl grädde
1 dl vatten
4 msk creme fraiche
2 msk kalvfond (ev. ½ buljongtärning)
1 1/2 msk torkad dragon
1/2 kruka persilja
1 äpple
1 tsk kinesisk soja
Salt & vitpeppar


1. Putsa fläskfilén, stek den runt om i smör.

Blanda i resterande ingredienser och låt puttra på låg värme ca 30 min.

2. Servera med ris eller någon god potatis.

Zucchini och morotsbiffar med fetaost-créme

1 stor zucchini
2 stora morötter
2 salladslökar
2 vitlöksklyftor
2 ägg
1 förpackning mozzarella
Salt & vitpeppar


½ paket fetaost el salladsost

½ dl philadelphia ost

½ dl creme fraiche

Salt och peppar


1. Skala morötter och eventuellt zucchini.

2. Riv morötter, zucchini och mozzarella på det grövsta. Finhacka salladslök och pressa i vitlöken.

3. Lägg över allt i en sil. Strö över ganska mycket salt. Låt rinna av ca 30 min.

4. Pressa ur det sista överflödiga vattnet från grönsakerna.

5. Forma till biffar. Stek i rapsolja cirka 3 min per sida.

6. Servera biffarna med ris och fetaost-creme som du lättast mixar ihop.



Min version på tacos som står för gemenskap


Lövbiff på mini tortillabröd med guacamole, friterad lökring och aioli med worcestersås
(2-4 pers)

1 paket mini-tortilla bröd

400 g lövbiff

Sallad

1 lime

2 avokado

6 st cocktailtomater

½ rödlök

½ msk torkad koriander

½ msk spiskummin

Salt och peppar


1 gul lök

1 ägg

Panko ströbröd

Mjöl

Rapsolja till fritering



1 ägg

1 tsk rödvinsvinäger

1-2 dl rapsolja

2 vitlöksklyftor

Färsk persilja

Worchestersås


1. Stek köttet med salt och peppar.

2. Stek brödet för att få lite extra smak.

3. Skiva löken till tunna ringar, doppa dem i mjöl, uppvispat ägg och panko ströbrödet. Fritera lökringarna i 160° ca 40 sekunder.

4. Fin strimla salladen.

5. Blanda ihop ingredienserna till guacamolen.

6. Vispa ägg och rödvinsvinäger, när ägget börjar tjockna häller du på oljan i en tunn stråle. När majonnäsen tjocknat tillsätter du hackad persilja, pressad vitlök och worchestersås.



Middags kväll med dessert:


Bakad potatis med två sorters fyllning:

Räkröra med varmrökt lax samt
krämig cream cheese röra med kapris och knaperstekt bacon
(2 pers)


2 st stora potatisar

1 dl räkor

1 dl varmrökt lax

2 - 3 msk majonnäs

2 - 3 msk creme fraiche

Knippe färsk dill

1 citron

Ruccola

2 msk kapris

2 msk rödlök

1 paket bacon

½ dl gräddfil

½ dl creme cheese


1. Skär ett kryss i potatisen. Lägg den i en ugnsfast form och häll lite olja över den. Låt stå i ugnen på 200° ca 1- 1 ½ timme beroende på storlek.

2. Blanda ihop de två rörorna och knaperstek bacon för att toppa creme cheese röran.

3. Servera bakpotatisen med rucola och de goda rörorna.


Världens enklaste chokladmousse med hallonkompott och stekt sharonfrukt
(4-6 pers)

1 dl grädde

150 g vit choklad

1 förpackning mascarpone (250 g)

250 g hallon

½ dl socker (ev. muscovadosocker)

2 stycken sharonfrukter


1. Värm grädden i en kastrull.

2. Blanda chokladen med grädden. Låt det sedan svalna en stund innan du tillsätter mascarponen. Om det tillsätts för tidigt skär blandningen. Låt den stå i kylen minst 30 min. Ta ut den från kylen och vispa moussen innan servering.

3. Värm hallonen med socker i en kastrull. Bara tills sockret smälter.

4. Dela sharonfrukten i små bitar och stek den försiktigt i en stekpanna tillsammans med lite smör.

Servera den varma hallon kompotten och stekta sharonfrukten med den härligt kalla moussen.