Nya recepten från Mor Sannas Kök

Blomkålsplättar med löjrom och picklad rödlök
Receptet för ca 24 plättar

200 g blomkål
150 g riven ost
3 ägg
2 tsk fiberhusk (eller vetemjöl) 1⁄2 tsk salt
1⁄2 dl smör

Picklad rödlök:
1 liten rödlök
1 msk pressad citron

Till servering:
2 dl crème fraiche
120 g löjrom
2 msk finhackad färsk gräslök

Börja med den picklade rödlöken.
Skala och skiva rödlöken i tunna skivor.
Häll över citronsaften och ställ åt sidan.
Skär blomkålen i små bitar eller riv den på ett rivjärn.
Blanda ost, ägg, fiberhusk och salt. Vänd ner blomkålen i smeten. Stek 24 plättar i smör i en stekpanna.
Låt svalna något. Lägg på en klick crème fraiche på varje plätt. Toppa med löjrom och picklad rödlök och gräslök.

 

Grön potatissallad med smak av tryffel

750 g delikatesspotatis
2 dl crème fraiche
80 g rucola
1⁄2 msk olja med smak av tryffel
1⁄2 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1⁄2 dl saltrostad mandel

Tvätta och koka potatisen.
Låt svalna och skiva den i grova skivor.
Mixa crème fraiche med 2⁄3 rucolan, olja, vinäger, salt och peppar.
Blanda med potatisen.
Grovhacka mandeln.
Strö resten av ruccolan och mandeln över potatissalladen vid servering.

 

Smörinbakad sparris


12 färsk grön sparris
75 g marinerade kronärtskockshjärtan
150 g färskost naturell
1 pkt kyld rektangulär smördeg, ca 250 g
1 ägg
2 msk sesamfrön

Sätt ugnen på 200°.
Mixa kronärtskockshjärtan slät med färskosten. Bred ut krämen på smördegen.
Skär 12 remsor av smördegen, ca 2 cm breda. Bryt av nedersta delen på sparrisen.
Rulla in varje sparris i en smördegsremsa, lägg på plåt med bakplåtspapper.
Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min.