Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan läsa mer om hur vi använder cookies här. Kanal 10 Media AB policy kring cookies.

Följ med bakom kulisserna

Våren 2019 har varit ett av de mest produktiva i Kanal 10's historia. Vi jobbar hela tiden med att höja kvalitéen och bredden, inte bara i det som visas i rutan utan också i våra arbetssätt, utrustning, kreativitet och innehåll.
Och som ni säkert förstår är det som visas på TV, det färdiga programmet, resultatet av flera veckor av hårt arbete.

SÅ HUR SKAPAS ETT TV-PROGRAM?

- Ja, att gå in på alla detaljer skulle nästan kräva ett helt eget program, men vi kan berätta kortfattat om de olika stegen i en produktion:

1. Programidé
Antingen en av våra producenter, eller en programledare, tänker och jobbar på en idé för ett program. När idén är någorlunda genomtänkt kopplas en producent in (om det är programledaren som kläckt idén) eller en tilltänkt programledare in (om det kommer från producentens håll). Programidén presenteras sedan för produktionschefen som beslutar om vi ska fortsätta med processen eller om den behöver tänkas igenom ett varv till.

2. Inspelningsdatum bokas
Produktionschefen har översikten av alla producenters och redigerares olika projekt, planerade sändningsdatum, osv och kommer då överens med producenten om hur lång inspelningstid man får, hur många filmare som finns tillgängliga, osv.

3. Inspelning
Hur lång tid ett program tar att spela in är väldigt olika. Det beror på vilken miljö man spelar in i, vilket typ av program det är, hur många omtagningar som behöver göras, hur mycket miljö-bilder man vill ha för att klippa in i programmet, osv. Förutom att kameran sätts på och programmet spelas in så är det ljus som ska riggas upp, mikrofoner som ska installeras och testas och så ska man filma intron och avslut. Det är en fantastiskt rolig men också fullspäckad process!

4. Redigering
När inspelningarna väl är gjorda så skickas allt material till en redigerare som klipper både programmen och reklamen för den. Denna fas är den mest tidskrävande och något vi VILL lägga tid på för att kunna vara så kreativa som möjligt och få fram programmets budskap på bästa sätt. Att välja rätt bakgrundsmusik till olika delar, rätt kameravinklar, osv låter lättare än vad det är.

Skulle vi inte bry oss om att förvalta intervjun som spelats in eller undervisningen som levererats, så skulle vi kunna skynda igenom denna del av processen, men eftersom vi bryr oss om att förvalta och rama in allt för att Gud ska kunna beröra tittaren, så vill vi inte skynda igenom denna del av processen utan vara lyhörda för vilka kreativa beslut vi ska fatta.

5. Textning & schemaläggning
När programmen är färdigredigerade så skickas de till våra undertextare för textning. Detta för att vi vill att så många program som möjligt ska vara tillgängliga även för personer med hörselnedsättning. Just nu har vi väldigt brist på undertextare och därför är arbetsbelastningen på de som utför det arbetet ganska pressande.
Ungefär samtidigt som avsnitten skickas till textning kan vår programplanerare börja planera in serien i tablån. Eftersom tablån alltid färdigställs ca 5 veckor innan ny påbörjad månad så betyder det att program som sänds i juni skrivs in i tablån i slutet av april. Om det då finns några stora frågetecken kring en programserie, så kan den inte planeras in förrän frågorna är lösta och vi vet att vi hinner få den klar i god tid innan sändningsdatumet.
Skulle vi planera in program innan de gått igenom processen fram till textning, så skulle det försätta oss i en pressad sits av att vara tvungna att producera klart avsnitten i sista stund och om en redigerare då t.ex. skulle bli sjuk och missa en veckas arbete, så skulle vi behöva ställa in serien. Därför arbetar vi med framförhållning, för att kunna garantera en viss kvalitet och fridfull personal.

6. Sändning
När det väl är dags att sända de nya programmen eller avsnitten så gör vi reklam om det och då har vi äntligen kommit till den del som ni, tittare, får njuta av: det färdiga programmet.


Hoppas att detta har gett en viss insyn i de olika delarna av hur ett program blir till!

I mars och april spelade vi in flera nya program och nya avsnitt till befintliga programserier som ni nu får njuta av under maj.
Några av programmen är dessa:

BIBELSTUDIET med Owe Lindeskär
Undervisningsprogram med ämnet "Bön som når till Faderns hjärta"
Torsdagar kl 17.00
(Repris på måndagar kl 20.30)
Se reklamen här: https://youtu.be/BllX3-LqOSo

Kanal 10 Möter
Intervjuprogram där våra programledare Sara Yonadam, Rigmor Holst och Yasmine Claesson träffar personer som berättar om vad de brinner för.
Lördagar kl 21.30
Se reklamen här: https://youtu.be/1wjtINsENHA

Den troendes tjänst med Stig "Lillebror" Fredriksson
Undervisningsprogram.
Måndagar kl 17.30
Se reklamen här: https://youtu.be/iW9JzVA_PZ4

Missionsuppdraget med Jabran Inayat
Torsdagar kl 19.30
Sändningsdatum: 2, 16, 30 maj
Se reklamen här: https://youtu.be/9fcVmJ_zCsg

Hjärta för OAS
2 avsnitt som förbereder för OAS-konferensen som vi sänder i juli
Se reklamen här: https://youtu.be/SDOXTTlYENg

Sven Almkvist "Urkyrkans DNA"
Tisdagar kl 21.30
Se reklamen här: https://youtu.be/l80RcOhj6GQ


Till Gator och torg
Torsdagar kl. 20.30
Se reklamen här: https://youtu.be/w_Uq2NbPc6A

Vill du titta om ett avsnitt eller missade ett? Gå in på www.kanal10play.com och titta när som helst!